Whatsapp met De PVC Expert !

 Direct een offerte op maat via WhatsApp

 Samen jouw ondergrond inspecteren

 Hulp bij inmeten en beoordelen huidige vloer

 Voor al je overige vragen over vloeren

 100% gratis advies van de expert !Pvc en veiligheid

 

Steeds meer mensen kiezen voor pvc als vloerbedekking Geen wonder, pvc is waterbestendig en zeer sterk. Maar tegelijkertijd roept pvc ook vragen op over de veiligheid voor mens én milieu. Op deze pagina dan ook enige aandacht voor de relatie tussen pvc en gezondheid.  

Wat is Pvc?

Pvc (polyvinylchloride) is de op één na meest gebruikte kunststof. Sterk, goedkoop en makkelijk te verwerken. Pvc vind je dan ook overal om ons heen in speelgoed, emmers, kozijnen en rioleringen. Je hebt hard pvc zoals bij pvc-buizen, maar ook zacht pvc zoals bij pvc-vloeren. 


Gevaarlijke stoffen in pvc

Om pvc zacht en flexibel te maken worden er zo genaamde weekmakers als ftalaten toegevoegd. Dat is een groep van 60 olie-achtige stofjes waarvan bij kamertemperatuur een aantal (DEHP bijvoorbeeld) gezondheidsrisico's geven. Dat komt doordat ftalaten niet volledig binden met het pvc waardoor er emissie ontstaat. Elke pvc-vloer kent een dergelijke uitstoot, hoog of laag, maar - let wel - niet elke emissie is per definitie gevaarlijk voor je gezondheid.

 

Naast weekmakers kan er voor de productie van een pvc-vloer ook Vluchtige Organische Stoffen toegevoegd worden zoals formaldehyde en terpenen. Chemische stoffen die ook in producten zitten als wasbenzine, verf en schoonmaakmiddelen. Als je dergelijk (goedkoop) pvc in huis haalt, kun je dan ook beter de pakken geopend buiten neerzetten zodat de vloer flink kan uitdampen.


Zuiver en Gerecycled pvc

Een ander kenmerk van pvc is dat het zich goed laat recycleren voor hergebruik. Tot 100%. Ook voor de productie van pvc-vloeren wordt gerecycled pvc gebruikt. Dat is minder milieuvriendelijk dan het klinkt. Gerecycled pvc kan pvc bevatten waarin o.a. ftalaten zijn verwerkt. Maar geen zorgen. De Pvc Expert biedt uitsluitend collecties aan van zuiver pvc. 


Brengt pvc gezondheidsrisico's mee?

Nee, want sinds het duidelijk is dat bepaalde ftalaten de hormoonhuishouding ontregelen en kanker kunnen veroorzaken, zijn de meeste fabrikanten gestopt met deze chemicaliën en overgegaan op biologische weekmakers. Pvc-vloeren waaraan wel schadelijke ftalaten zijn toegevoegd vind je daarom alleen nog in het goedkoopste segment. Gerenommeerde pvc-fabrikanten als Quick-Step, Douwes Dekker en Belakos bieden uitgebreide collecties pvc-vloeren waaraan bio weekmakers op basis van glucose zijn toegevoegd en zelfs weekmaker-vrije vloeren.


Is er geen keurmerk?

Jazeker. het Duitse DiBt, het instituut voor bouwtechnische normering biedt certificatie op het terrein van milieu en veiligheid voor o.a. pvc-vloeren. Van een door dit instituut goedgekeurde vloer kun je zeker zijn van de laagste emissies. 

 

Vraag ernaar wanneer je een pvc-vloer bestelt.