✓ Direct een offerte op maat via WhatsApp
✓ Samen jouw ondergrond inspecteren
✓ Hulp bij inmeten en beoordelen huidige vloer
✓ Voor al je overige vragen over vloeren
✓ 100% gratis advies van de expert !
Je vindt pvc in uiteenlopende soorten. Je hebt pvc als stroken (lamellen), als visgraat en als tegels. Alle soorten zijn te koop als klik- en als plak-pvc.
Dryback
Lees je dryback, dan heb je te maken met plak-pvc. Twee tot drie millimeter dunne stroken of “tegels” van kunststof. Dryback pvc is de ideale keuze wanneer je vloerverwarming hebt en daar maximaal rendement uit wilt halen. Je zult wel moeten zorgen voor een uiterst egale ondergrond, bij voorkeur geëgaliseerd. Egalisatie is dan ook standaard in onze all-in plak-pvc deals.
Hoe dik moet jouw plak-pvc vloer zijn?
Dat plak-pvc er dunner uitziet dan klik-pvc, wil niet zeggen dat je een zwakkere vloer gaat hebben. Voor kwaliteit draait het vooral om de dikte van de slijtlaag, een van de lage waarmee een pvc-vloer is opgebouwd. Voor intensief gebruik is een slijtlaag van 0,55 of 0,7 mm ruim voldoende, terwijl je voor een slaapkamer kan volstaan met een toplaag van 0,3 mm.
Klik-pvc
Klik-pvc zijn stroken of tegels die je net als laminaat zwevend legt door ze aan elkaar te klikken. Het grote voordeel van klik-pvc is dat er minder eisen worden gesteld aan de ondergrond. Mocht je dat willen, dan kan je deze vloer zelf leggen, net als laminaat. Wanneer je dit goed doet, is het zelfs mogelijk om ‘m mee te nemen naar een volgende woning.
Klikken met kwaliteit
Klik-pvc is met 4,5 tot 7,5 mm dikker dan plak-pvc. Maar ook hier is bij je vloerkeuze de slijtlaag van belang voor de duurzaamheid van je vloer, en dus hoe intensief je de vloer gaat gebruiken. Daarbij geldt ook nog de kwaliteit van het kliksysteem. Vloeren met het bekende Unilin kliksysteem van Quick-Step of de Safe-Lock van Douwes Dekker kunnen aanmerkelijk meer verkeer verdragen.
Rigid-klik
Klik-pvc is nog niet zo lang op de markt. en blijft zich ontwikkelen in nieuwe soorten. Rigid-klik is de nieuwste loot in de ontwikkeling. Klik-pvc dat voorzien is van een extra sterke klik-verbinding. Om die vloeren te onderscheiden van oudere types zonder die verbinding spreekt men nu van rigid-klik pvc.
Looselay
Looselay pvc is zoals de naam al zegt losliggend pvc. Dit zijn meestal 5 mm dikke stroken of tegels met een antislip laag op de achterzijde. Looselay pvc wordt voor huishoudelijk gebruik nauwelijks nog toegepast - mogelijk als tijdelijke oplossing – maar omdat het hier om zeer hoogwaardig pvc gaat, vind je het nog wel terug in projecten als werkplaatsen.
Bij elk soort van pvc heb je vanzelfsprekend ook de keuze of je wel of geen vloer met v-groef wilt. En of je ze alleen aan de lange zijde wenst dan wel aan alle zijdes. Echter, anders dan bij laminaat of parket zijn V-groeven bij pvc wat minder uitgesproken, maar verlenen je vloer nog steeds de uitstraling van een echt houten vloer.
Microvoeg
Er zijn twee verschillende soorten v-groeven: gewone groeven en microgroeven. Gewone groeven zijn twee millimeter diep groef terwijl een microvoeg hooguit 1,5 mm diep is.
Wat te kiezen?
Kies vooral voor een vloer met groeven als je een pvc-vloer zoekt voor grotere ruimtes. Dan komen die groeven meer tot hun recht. Voor kleinere ruimtes is een strakke vloer de beste optie. Idem voor je stijl. In een klassieke of traditionele interieur komen groeven perfect tot hun recht. Een groefloze vloer heeft meer een moderne uitstraling.